Skip to content

Cloudgebaseerd PACS-systeem verbetert holistische benadering van de patiënt

PDF opslaan
Editie 61 - Okt 2024

Een cloudgebaseerd PACS-systeem (Picture Archiving and Communication System) verleent artsen en zorgverleners directe en efficiënte toegang tot alle medische beeldgegevens gekoppeld aan een individueel patiëntendossier. Zo kunnen ze snel en accuraat diagnoses stellen en behandelplannen op maat ontwikkelen. Deze verbeterde operationele efficiëntie heeft directe positieve effecten op de kwaliteit en snelheid van de zorgverlening aan de patiënt.

De diensten Radiologie van het AZ Sint-Jan Brugge AV en het AZ Sint-Lucas Brugge implementeerden recent een gezamenlijk PACS-systeem. Dat systeem maakt het mogelijk om alle medische beeldvormingsgegevens efficiënt te verwerken, te archiveren in de cloud en snel beschikbaar te stellen aan alle klinische diensten binnen beide ziekenhuizen. Disciplines met andere beeldmodaliteiten kunnen deze PACS ook gebruiken om hun medisch beeldmateriaal op te slaan (zoals endoscopiebeelden). Huisartsen, externe zorgverleners en patiënten zelf kunnen het medisch beeldmateriaal zien via PACSonWEB.

Het gezamenlijke PACS-systeem versterkt dus niet alleen de samenwerking tussen de 2 ziekenhuizen, maar draagt ook bij aan een verbeterde holistische benadering van de patiënt. Artsen kunnen vanuit elk ziekenhuis met dezelfde viewer de beelden van hun patiënt zien, ongeacht in welk ziekenhuis de beelden zijn genomen. Daarnaast zal de PACS ook worden geïntegreerd in de IT-systemen van de omringende ziekenhuizen. Dat omvat integratie met hun huidige elektronisch medisch dossier (EPD), wat het zorgteam een volledig patiëntoverzicht geeft.

EEN NIEUWE FASE FOOR DE DIAGNOSTISCHE CAPACITEIT

Het systeem helpt de diagnostische performantie van de diensten in een nieuwe fase op weg naar de toekomst. In de PACS kunnen radiologen ook grafische elementen integreren in elk medisch verslag en woorden met beelden koppelen, wat een rechtstreekse impact heeft op de werkefficiëntie. Bovendien liggen er via het PACS-systeem ook tal van mogelijkheden rond artificiële intelligentie binnen bereik.

De integratie van de PACS met de omringende IT-systemen van de ziekenhuizen, inclusief het elektronisch medisch dossier (EPD), geeft het zorgteam een volledig patiëntoverzicht

SCHAALBARE, VEILIGE OPLOSSING

Zo goed als alle ziekenhuisdiensten maken gebruik van beeldvorming of vereisen toegang tot beeldvorming. Er zijn dan ook zo’n 300 beeldvormingssystemen aangesloten op de PACS.

In totaal migreren zo’n 7.000.000 onderzoeken uit beide ziekenhuizen naar de PACS in de cloud. Dat is goed voor een historisch archief van ongeveer 300 TB. Maandelijks is er een aangroei van ongeveer 32.500 onderzoeken, goed voor 2 à 3 TB dataopslag per maand.

De PACS is een SaaS-oplossing (Software-as-a-Service), wat ervoor zorgde dat er in beide ziekenhuizen geen installatie ter plaatse moest gebeuren. De leverancier zorgt dat er voldoende rekenkracht en opslagruimte is. Die manier van werken maakt snel opschalen mogelijk, niet alleen in capaciteit, maar ook in extra functionaliteit.

Geschreven door Meer auteurs

Verwant

Geen publicaties beschikbaar...
Geen podcAZt beschikbaar...
Geen media beschikbaar...
Geen gepland event beschikbaar...