Skip to content

Tien jaar TROMBVZ: een decennium van succes en groei in de beroertezorg

PDF opslaan
Editie 61 - Okt 2024

Het beroertezorgnetwerk TROMBVZ bestaat 10 jaar. Dit decennium markeert een periode van opmerkelijke groei, samenwerking en succes in beroertezorg in West-Vlaanderen, met het AZ Sint-Jan Brugge AV als de centrale hub van dit innovatieve netwerk. Een belangrijke nieuwe mijlpaal is de recente toekenning door het Vlaams Gewest van de planningsvergunning voor het gespecialiseerd zorgprogramma ‘acute beroertezorg met invasieve procedures’. Daarnaast bereidt het ziekenhuis zich voor op Europese accreditering als beroertecentrum (‘Stroke Center’).

SAMENWERKING ALS BASIS VOOR SUCCES

Sinds zijn oprichting in 2014 heeft TROMBVZ een fundamentele verschuiving teweeggebracht in de organisatie en uitvoering van beroertezorg in de regio West-Vlaanderen. De samenwerking tussen ziekenhuizen, revalidatiecentra, huisartsen en gespecialiseerde zorgverleners leidde tot een geïntegreerde aanpak met een centrale plaats voor patiëntenzorg en medische expertise. Deze multidisciplinaire benadering verbeterde niet alleen in aanzienlijke mate de behandelresultaten, maar ook de overlevingskansen en levenskwaliteit van beroertepatiënten.

AZ SINT-JAN BRUGGE AV: DE HUB VAN INNOVATIE EN KWALITEIT

Het AZ Sint-Jan Brugge AV bewees zich in de afgelopen 10 jaar als een essentiële hub binnen het TROMBVZ-netwerk. Het ziekenhuis speelde een cruciale rol in de coördinatie van de zorg en de samenwerking tussen de verschillende partners. Met de recente planningsvergunning kan het AZ Sint-Jan Brugge AV nu een aanvraag indienen voor erkenning als gespecialiseerd zorgprogramma voor ‘acute beroertezorg met invasieve procedures’. Dit bevestigt opnieuw de toewijding en expertise van het ziekenhuis in de behandeling van beroertes.

Het AZ Sint-Jan Brugge AV is uitgerust met de nieuwste technologieën en behandelingsmogelijkheden, waardoor het een toonaangevende rol speelt in zowel de acute fase van beroertezorg als de langetermijnrevalidatie van patiënten

TIME IS BRAIN: HET BELANG VAN SNELLE BEHANDELING

Jaarlijks krijgen 20.000 Belgen een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA). Tot 60 % van hen overlijdt binnen het jaar of blijft zorgafhankelijk. Tijdige herkenning van een beroerte en inschakeling van hulp is zeer belangrijk, de organisatie van een kwaliteitsvol aanbod aan beroertezorg is dat evenzeer. De kans op een goede uitkomst bij een ischemische beroerte is afhankelijk van de snelle toegang tot een acute beroertebehandeling. Het motto ‘Time is Brain’ onderstreept het cruciale belang van snelheid bij de behandeling van beroertes. Sleutelinterventies hierbij zijn intraveneuze trombolyse en endovasculaire mechanische verwijdering van bloedklonters.

Het Departement Zorg van het Vlaams Gewest kan volgens het in 2022 gewijzigde federaal Koninklijk Besluit van 19 april 2014 maximaal 8 zorgprogramma’s voor invasieve procedures bij beroertezorg erkennen. Om in aanmerking te komen voor de erkenning moet het ziekenhuis aan een aantal criteria voldoen. Het Departement houdt rekening met het aantal zorgverstrekkingen over de voorbije 3 jaar en met afdoende spreiding over het Vlaams Gewest. Met de bekomen planningsvergunning kan het AZ Sint-Jan Brugge AV nu een vraag tot erkenning als gespecialiseerd zorgprogramma ‘acute beroertezorg met invasieve procedures’ indienen. De toekenning bevestigt de toonaangevende rol van het ziekenhuis in zowel de acute fase van beroertezorg en de langetermijnrevalidatie als in de preventie van nieuwe beroerte bij de patiënten.

Het 10-jarige jubileum van TROMBVZ is een moment om vooruit te kijken naar een toekomst vol mogelijkheden. Het beroertezorgteam van AZ Sint-Jan Brugge AV blijft onder impuls van dr. Geert Vanhooren (midden), dr. Johan Ghekiere (l.) en dr. Sofie De Blauwe met vertrouwen en enthousiasme inzetten voor de best mogelijke zorg voor beroertepatiënten in de komende jaren

GROEI EN TOEKOMSTVISIE

In het voorbije decennium tekende zich niet alleen een toename in het aantal behandelde patiënten af, maar ook in de complexiteit en kwaliteit van de zorg. Het TROMBVZ-netwerk dankt zijn gestage groei aan de inzet en samenwerking van alle betrokken partijen: artsen, verpleegkundigen, andere ziekenhuizen … Dit succesverhaal is een inspiratie voor de toekomst, waarin innovatie en verbetering van de zorg een centrale plaats blijven innemen.

Het 10-jarige jubileum van TROMBVZ is niet alleen een moment om terug te blikken naar de behaalde successen, maar ook om vooruit te kijken naar een toekomst vol mogelijkheden. Met het AZ Sint-Jan Brugge AV als onmisbare hub, blijft TROMBVZ zich met vertrouwen en enthousiasme inzetten voor de best mogelijke zorg voor alle beroertepatiënten in onze regio.

KERNGEGEVENS

  • Beroerte is de op een na belangrijkste doodsoorzaak en de belangrijkste oorzaak van invaliditeit
  • Het beroerteteam is 24/7 beschikbaar
  • Uitgevoerde trombectomieën per jaar: 170
  • Het TROMBVZ-netwerk bundelt 8 ziekenhuizen en 2 zorginstellingen in West-Vlaanderen: AZ Sint-Jan Brugge AV, AZ Sint-Lucas Brugge, AZ West, AZ Zeno (campus Knokke en Blankenberge), AZ Oostende, AZ Alma, AZ Delta (campus Torhout en Roeselare), KLIEF (vroeger BZIO) Oostende en Kei Oostduinkerke

Verwant

Geen publicaties beschikbaar...
Geen podcAZt beschikbaar...
Geen media beschikbaar...
Geen gepland event beschikbaar...